HTML

Iszlám Pénzügyek

áttekintők, leírások, megoldások, ilyesmik

Friss topikok

  • slamfin: @slamfin: mármint NEM találkoztam ezzel konkrétan :) (2010.05.05. 20:27) riba
  • PerverzBabi: Várom! Ahogy megoldották a kamat nélküli kamatot, az az emberi leleményesség egy szép mércéje... M... (2010.04.23. 17:47) prologue

Linkblog

2010.05.17. 17:00 slamfin

Direct Investment (betét, time deposit)

az előző posztban a hitelezés egyik megoldásáról volt szó, most pár szóban a betétekről, vagyis arról, amikor van pénze valakinek, és úgy dönt hogy odaadja másnak meghatározott időre és cserébe szeretne némi többletet visszakapni

Sokféle termék van, ilyen a lakossági hitelezésben pld a lekötött bankbetét, de nem csak erre kell gondolni, pld a bank treasurynek van felesleges pénze vagy egy nagyobb ügyfél kéri meg a bankot hogy kösse le a felesleges cash-t jóféle hozamért. Különbség a principal (a tőke) forrásában/összeszedési módjában van, ha megvan a principal akkor onnantól maga a folyamat nagyjából ugyanaz, max a szereplők száma változik. Vonalat talán ott lehet húzni hogy a bank a "saját" pénzével játszik (treasury a money marketen) vagy egy ügyfél megbízásából cselekszik.

Az időszakos lekötés hasonlít a hitelezésnél leírtaknál, lényegében ugyanúgy egy commodity adás-vétel van a háttérben, ennek a profitja az időre járó "kamat".

Egy példa: legyen mondjuk a tőkegyűjtési célú a Direct Investment, mely egy time deposit (határidős betét).  A kiinduló helyzet az, hogy van X fabatka többlete az ügyfélnek, aki szeretné ezt lekötni egy időre, mondjuk fél évre. Vagy éppen nekem (a banknak) van szükségem pénzre adott pénznemben adott időpontra, ezért felhívok más bankokat hogy előteremtsem a lóvét tőlük (interbank time deposit)

Folyamat röviden: első lépésben veszek commodity-t spoton brókertől tőke+brókeri jutalalékért az ügyfél pénzéből az ügyfél nevében (az ügyfél tulajdonába kerül), majd megveszem tőle deferred paymenten (későbbi fizetéssel) tőke+profit áron. A commodity így az én tulajdonomba került, s ezután el is adom egy másik counterparty-nak (pld egy másik banknak) spoton principal értéken (az ő tulajdonába kerül)

Mindent én bonyolítok le, az ügyfél (akinek pénze van) tulajdonképpen annyit lát hogy X napon leveszem a pénzét (tőke) - feltéve hogy nálam vezeti a számláját-, majd X+Y napon visszakapja azt principal+profit értékben. Előkészítem neki a papírokat, mindenféle dokumentációt, csak alá kell írnia.

Én pénzhez jutok X napon (miután eladtam az ügyféltől megvett commodity-t), majd a pénzt X+Y napon adom vissza az ügyfélnek (principal+profit értékben)

Mennyi a profit (a kamat)? Ez függ az átlagos, konvencionális piaci kamattól. A globális pénzrendszer, információáramlás, növekvő számú iszlám bankok, stb miatt az ügyfelek tisztában vannak a lehetőségeikkel, nem fogják lekötni a pénzt az átlagos piaci (konvencionális vagy iszlám) hozamtól szignifikánsan kevesebbért. Olvastam nemrég egy érdekes tanulmány a maláj pénzügyi rendszerről, ott ugyanis úgymond duál banki/pénzügyi rendszer van, tehát konvencionális és islamic is működik egymás mellett, üzletelnek, versenyeznek egymással, kínálnak különféle konvencionális és iszlám pénzügyi termékeket, a bankközi pénzpiacon is ott vannak, kisegítik egymás napi likviditási gondjait. Ebben a környezetben vizsgálták a korrelációt a konvencionális kamatok és az iszlám termékek profit rátái között több év távlatában. A következtetés röviden annyi volt hogy együtt mozognak, értékben és így trendek tekintetében is. No de erről majd legközelebb.

salam aleykum

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://iszlampenzugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr482010572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása